Vanliga bullar och somriga gifflar
Kategori: Baking From Scratch
Det sjukaste händer! Julia (min kärestas lillasyster) har varit i Asien i tre månader och har skrivit om hur mycket hon saknar chokladbollar och kanelbullar. Eftersom hon ska komma hem i morgon satte jag igång med att baka lite bullar idag. Och precis, alltstå samma minut som jag ska ta ut bullarna ut ugnen, knackar det på dörren och Julia har lurat alla och kommer en dag tidigare. Det hade ju varit PINSAMT om jag inte hade några bullar att bjuda på när hon dyker upp oanmäld, en hel dag för tidigt. Därför var det vansinnigt tur att jag börjat med bullbaket. Det verkade som om hon gillade dem och här är receptet:
Blanda 900 gram mjöl (blanda i typ allt, spara lite till utbak och allt det där), 1 deciliter socker, 1 tesked salt och 2 teskedar kardemumma (helst självstött). Klicka därefter i 150 gram smör i tillsammans med söndersmulad jäst. Tillsätt sedan 5 deciliter fingervarm mjölk ska och arbeta degen. Jäs i 45 minuter medan du spelar candy crush eller ser ett avsnitt av en bra serie och baka sedan ut i önskad form. Hur man gör Kanelbullar, klassikern, behöver väl knappast förklaras. Däremot kanske gifflarna verkar något klurigare. Kavla då ut en ca 1 decimeter bred "remsa" av 1/4 av degen. Skär ut trianglar av hela remsan (det blir snyggast om trianglarna är något toppiga, alltså om sidorna är längre än basen) och lägg en klick sylt (jag använde jordgubbsmarmelad och riven vit choklad) vid basen av varje triangel. Rulla sedan in sylten i degen. Jäs i ca 30 minuter medan du ansöker om fler liv till candy crush bland dina facebookvänner. Avsluta med att pensla alla bullar med ett uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker på kanelisarna. Om du har en normal ugn lämpar det sig att grädda bullarna och gifflarna i 8 minuter i 250 grader.
Ett något omvänt recept kan tyckas men det blev riktigt bra. Det var skönt att slippa smälta smöret och mjölken gick utmärkt att värma i micron. Jag grämer mig lite över att jag inte använde hela kardemummakärnor. Detta beror på att vi just nu har våra grejer i två olika lägenheter och bullarna bakades i den som saknar mortel. Gifflarna kändes väldigt somriga och det passade bra att avsluta årets varmaste dag med just en sådan. Jag förmodar att det i alla lägen lönar sig att använda marmelad istället för sylt, då sylt brukar vara rinnigare. Testa testa!
Alla ni som är avundsjuka på Julia kan glädjas åt att det finns mängder med bullar över. Dessa kommer jag med stor sannolikhet att bjuda på till alla som kommer och rollar en vägg eller två i vår nya lägenhet.
Kramizz
Bloggadress: http://fromfaraway.blogg.se