boldbaking.blogg.se

Påskpyssel

Kategori: Baking From Scratch

Visst är det trevligt med alla färger under påsken! Eftersom jag inte är hemma passade jag på att baka och ge bort, och ta med mig till kollegorna. 
 
Påskiga kladdkakecupcakes:
 
Gör din favorit kladdkaka och fyll små eller stora muffinsformar. Jag använde små och de fick vara i ugnen i ca 5 minuter. Kruxet när man ska fylla små muffinsformar är att det gärna blir kladdigt. Jag tröttnar fort när det är för kladdigt och fyller därför en plastpåse med smeten. Att fylla en plastpåse kan också medföra tröttsam kladdighet och därför är det smart att först stoppa plastpåsen i en kanna/stort glas och använda det som hållare. 
Sedan gör du en makalöst god frosting genom att blanda: 150 gram nougat, 8 deciliter florsocker, 1 deciliter kakao, 300 gram Philadelphia och 2 matskedar varmt kaffe (gärna espresso). Fyll därefter en spritspåse på samma sätt som tidigare och låt frostingen stelna lite i kylen. Det blir väldigt mycket frosting så antingen kan man korta ner receptet eller frysa in resterna! Då är det bara att ta fram den färdiga spritspåsen nästa gång man bakar. Toppa kladdmuffinsen med frosting och valfritt godis :)
 
Pastelliga mördegskakor
 
Till kakorna behövs: 150 gram smör, 4 deciliter vetemjöl, 0,5 deciliter florsocker (jag tog muscvado för att få lite djupare smak), 1 ägg och 0,5 matsked kallt vatten. Börja arbeta ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt därefter ägg och vatten, knåda inte för mycket och tillsätt lite extra mjöl om degen är kladdig. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimma men det går bra att spara den över natt också om man tröttnar på att baka. Kavla sedan degen direkt på ett bakplåtspapper med en kall kavel. Alla kanske inte har en fin påskhare i sin pepparkaksformsuppsättning men äggen gjorde jag med ett vanligt påskägg! Grädda i 175°C i ca 10 minuter, titta till kakorna så det inte bränns i kanterna. Mördegen kan givetvis smaksättas med kakao, citro eller något annat göttigt. Medans kakorna svalnar på ett galler är det smart att blanda ihop kristyren. Jag höftade lite med äggvita, florsocker, rivet citronskal och citronsaft. Det ska få en bra konsistens. Jag doppade mina kakor i kristyren och då är det praktiskt om den är lite rinnigare jämfört med om den ska spritsas. Jag färgade kristyren och strösslade med lite färgglada strössel.
Jag la ner kakorna i en liten påskpåse och slog in dem tillsammans med muffinsen i lite cellofan. En perfekt påskpresent om man tröttnat på lösgodis och påskliljor!
 
Päron- och vaniljmuffins

Jag är ingen större fantast när det gäller cupcake-smet. Därför föredrar jag att göra en smet på en god kladd- eller sockerkaka och fylla muffinsformarna med. Till muffinsen vispades 3 ägg och 2,5 deciliter socker PORÖST. Och ja, det är viktigt, de blir mycker fluffigare kakor. Vispa lite till när du egentligen tror att det räcker. 3 deciliter vetemjöl blandades med 1 tesked bakpulver och två teskedar vaniljsocker. Därefter vändes mjöljoxet ner i äggsmeten. 150 gram smält smör tillsattes och återigen fylldes en påse (onödigt att slösa en spritspåse, en vanlig 3 liters går utmärkt) med smeten. I botten på varje muffinsform lades några små bitar päron (välj gärna en saftig päronsort så blir muffinsen och saftiga) och fylldes därefter till hälften med smet. Jag grädade mina muffins i ca 15 minuter men det var snudd på för länge. 
TIll frostingen användes 60 gram smör, 5 deciliter florsocker, 100 gram Philadelphia och en påse vaniljarom. Allt dessa VISPADES med en ELVISP. Jag ville åstadkomma en slags ripple av päron i frostingen och använde mig av päronsmaksättning (hittas vid Sodastream tillbehören i matbutiken), florsocker, grön färg och vatten. KASS IDÉ, nästa gång tänker jag göra en sås och reda den med potatismjöl så det blir ordentligt tjock. Päronrippeln ska inte blandas med frostingen utan varvas med den i spritspåsen. Smaken var god nu också men själva färgeffekten uppnåddes inte. Toppa muffinsen med frosting och strössel eller godis!
 
GLAD PÅSK PÅ ER!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: