boldbaking.blogg.se

Filkaka - en drop-in-klassiker

Kategori: Baking From Scratch

Idag på jobbet stod det återigen bakning på schemat. Föräldrarna var bjudna på drop-in hos våra fyraåringar och då duger det minsann inte med köpekakor. På min tid bakade vi filkaka när det var dags för drop-in. En långpannekaka med filmjölk och lingon. Jag ville föra den här här seden vidare och fick ett handskrivet recept av mamma, daterat 7/2-1996:
3 msk lingonsylt, 7,5 dl filmjölk, 7,5 dl strösocker, 10 dl vetemjöl, 150 g smält smör, 3 tsk kanel, 3 tsk nejlikor, 1 msk bikarbonat. Rör ihop allt. Grädda i 175 grader ca 30 min i smord långpanna eller på bakplåtspapper.

Alltså barnen hällde och måttade och det blev väl kanske inte exakt. På mitt initiativ reducerades sockermängden betydligt. Dessutom hade vi inget bikarbonat utan använde bakpulver.. Dålig idé vid så låga ugnstemperaturer visade det sig, kakan reste sig inte.. Alls... Till andra långpannan ökade vi till 200 grader och då blev det bättre. I andra omgågen användes också kardemumma istället nejlikor, vilka tog slut.

Note to self: höfta aldrig när du bakar. Använd det jäsningsmedel som står.

Slutsats: barn och föräldrar verkade nöjda. Det verkade även de kollegor som fick lov att smaka efter att de mocklats av lukten. Perfekta ingredienser för att baka på förskola, det mesta finns ju redan. Kardemummavarianten blev grym!

Kommentarer

  • Anki säger:

    Nostalgi när den smakar som bäst! Får nästan en tår i ögonvrån när jag tänker på "drop-in" på dagis. Det var tider det...

    2013-04-26 | 22:06:21

Kommentera inlägget här: