boldbaking.blogg.se

Inga påskharar här inte!

Kategori: Bold Talk

Min kära vän Sofia spenderar även hon påsken här nere på Costa del Sol. Hon har, förutom sin familj, med sig en australiensisk utbytesstudent. De kör på med riktig påskbuffé idag, medan vi mer ovana spanienresenärer njuter av att slippa sill och föredrar tapas. De har även gått så långt att det letet after diverse chokladägg och påskharar utan något större resultat, de vill liksom kombinera den svenska påsken med den spanska våren. Det kommer säkert vara något vi på Los Almendros också ägnar oss åt om ett par år, när vi tröttnat på tapas och liknande på påskafton, men än så länge försöker vi vara så spanska som möjligt.

Men åter till chokladägg och påskharar. Godistraditionen verkar inte vara lika utbredd här som i Sverige. Å andra sidan har vi svenskar en förmåga att "förlöjliga" de flesta kristna traditioner och hade man sagt att man firade påsken för att det var då Jesus återuppstod skulle det sätta igång tankarna hos de flesta. Men annat är det här i sydeuropa. Här klär man sig i ku-klux-klanliknande kåpor och bär ut varenda staty ur kyrkorna. Och påsksötsakerna är mer inspirerade av den krista religonen snarare än kaniner och ägg. Eftersom vi i familjen Boldyn ännu är lite nykära i Spanien valde vi en sådan här kreation att avnjuta till påskfikat, efter tapasbuffén.
Det smakade...sådär. Johan tyckte det hade en bismak av gamla tapeter men den citronfyllda kakan den tjocka ninjan stod på var rätt god!
Betyg: 2/5, alltså ingen tradition vi kommer fortsätta med.

Glas påsk, igen

Glad Påsk!

Kategori: Bold Talk

Hälsningar från ett 23-gradigt San Pedro de Alcantara! Jag hoppar nog att baka idag😊

Ha en underbar påskafton
Puss&Kram

Påskpyssel

Kategori: Baking From Scratch

Visst är det trevligt med alla färger under påsken! Eftersom jag inte är hemma passade jag på att baka och ge bort, och ta med mig till kollegorna. 
 
Påskiga kladdkakecupcakes:
 
Gör din favorit kladdkaka och fyll små eller stora muffinsformar. Jag använde små och de fick vara i ugnen i ca 5 minuter. Kruxet när man ska fylla små muffinsformar är att det gärna blir kladdigt. Jag tröttnar fort när det är för kladdigt och fyller därför en plastpåse med smeten. Att fylla en plastpåse kan också medföra tröttsam kladdighet och därför är det smart att först stoppa plastpåsen i en kanna/stort glas och använda det som hållare. 
Sedan gör du en makalöst god frosting genom att blanda: 150 gram nougat, 8 deciliter florsocker, 1 deciliter kakao, 300 gram Philadelphia och 2 matskedar varmt kaffe (gärna espresso). Fyll därefter en spritspåse på samma sätt som tidigare och låt frostingen stelna lite i kylen. Det blir väldigt mycket frosting så antingen kan man korta ner receptet eller frysa in resterna! Då är det bara att ta fram den färdiga spritspåsen nästa gång man bakar. Toppa kladdmuffinsen med frosting och valfritt godis :)
 
Pastelliga mördegskakor
 
Till kakorna behövs: 150 gram smör, 4 deciliter vetemjöl, 0,5 deciliter florsocker (jag tog muscvado för att få lite djupare smak), 1 ägg och 0,5 matsked kallt vatten. Börja arbeta ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt därefter ägg och vatten, knåda inte för mycket och tillsätt lite extra mjöl om degen är kladdig. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimma men det går bra att spara den över natt också om man tröttnar på att baka. Kavla sedan degen direkt på ett bakplåtspapper med en kall kavel. Alla kanske inte har en fin påskhare i sin pepparkaksformsuppsättning men äggen gjorde jag med ett vanligt påskägg! Grädda i 175°C i ca 10 minuter, titta till kakorna så det inte bränns i kanterna. Mördegen kan givetvis smaksättas med kakao, citro eller något annat göttigt. Medans kakorna svalnar på ett galler är det smart att blanda ihop kristyren. Jag höftade lite med äggvita, florsocker, rivet citronskal och citronsaft. Det ska få en bra konsistens. Jag doppade mina kakor i kristyren och då är det praktiskt om den är lite rinnigare jämfört med om den ska spritsas. Jag färgade kristyren och strösslade med lite färgglada strössel.
Jag la ner kakorna i en liten påskpåse och slog in dem tillsammans med muffinsen i lite cellofan. En perfekt påskpresent om man tröttnat på lösgodis och påskliljor!
 
Päron- och vaniljmuffins

Jag är ingen större fantast när det gäller cupcake-smet. Därför föredrar jag att göra en smet på en god kladd- eller sockerkaka och fylla muffinsformarna med. Till muffinsen vispades 3 ägg och 2,5 deciliter socker PORÖST. Och ja, det är viktigt, de blir mycker fluffigare kakor. Vispa lite till när du egentligen tror att det räcker. 3 deciliter vetemjöl blandades med 1 tesked bakpulver och två teskedar vaniljsocker. Därefter vändes mjöljoxet ner i äggsmeten. 150 gram smält smör tillsattes och återigen fylldes en påse (onödigt att slösa en spritspåse, en vanlig 3 liters går utmärkt) med smeten. I botten på varje muffinsform lades några små bitar päron (välj gärna en saftig päronsort så blir muffinsen och saftiga) och fylldes därefter till hälften med smet. Jag grädade mina muffins i ca 15 minuter men det var snudd på för länge. 
TIll frostingen användes 60 gram smör, 5 deciliter florsocker, 100 gram Philadelphia och en påse vaniljarom. Allt dessa VISPADES med en ELVISP. Jag ville åstadkomma en slags ripple av päron i frostingen och använde mig av päronsmaksättning (hittas vid Sodastream tillbehören i matbutiken), florsocker, grön färg och vatten. KASS IDÉ, nästa gång tänker jag göra en sås och reda den med potatismjöl så det blir ordentligt tjock. Päronrippeln ska inte blandas med frostingen utan varvas med den i spritspåsen. Smaken var god nu också men själva färgeffekten uppnåddes inte. Toppa muffinsen med frosting och strössel eller godis!
 
GLAD PÅSK PÅ ER!

Det eviga tjatet om våffeldagen

Kategori: Baking From Scratch

Jag har grämt mig hela dagen över mitt beslut att inte äta kolhydrater på vardagar. Ett besult som fungerar förvånansvärt bra, förutom när det bjuds på fika på jobbet och när det är våffeldagen :'(. Dessutom får jag en begäran från Julia (http://fromfaraway.blogg.se), som befinner sig i Malaysia, att jag ska äta en våffla för henne. En sådan begäran är ju inget man bara ignorerar. Jag kompromissade och hittade faktiskt ett recept på våfflor gjorda på mandelmjöl. Med vispgrädde och lite lågkalorisylt var detta definitivt ett värdigt alternativ till frasvåfflan. Men frasiga blev de minsann inte! 
 
RECEPT LCHF-VÅFFLOR:

4 ägg
2 deciliter mandelmjöl
2 deciliter grädde (jag tog matlagningsgrädde)
1-1,5 deciliter mjölk
1 matsked fiberhusk
lite salt
 
Jag bara vispade upp äggen och blandade i resten, det fanns inga vidare intruktioner där jag hittade receptet. Men jag vet i fasiken alltså om jag inte borde skippat fiberhusket. Det blev liksom tjockt. Lite väl tjockt. Därför spädde jag med mjölk, det ingick inte i utsprungsreceptet.
Nu tänker ni säkert att det är lite överambitiöst att springa runt i hela ICA-butiken för att ens hitta dessa konstiga ingredienser. Ja, det tänkte jag med så jag skickade Patrik. Det är också svindyrt med mandelmjöl och husk och allt vad det heter. Men som sagt, vill man inte bada i vassen är det kanske värt det. Och det var faktiskt gott. Inte bara fejkgott, som det gärna är när man försöker vara nyttig. 
 
Glad våffeldag!
 
 
 

Monkey Business

Kategori: Baking From Scratch

INLEDNING
Jag har sedan en tid tillbaka grunnat (som farmor skulle säga) på en tårta med banan-, choklad- och apelsinsmak. När Patrik hade födelsedagsmiddag förra helgen tog jag tillfället i akt att bjuda på denna kreation. Tårtan fick namnet Monkey Business.
 
BAKGRUND
"Monkey business usually means secret, maybe illegal, activities. A news report may say there is monkey business involved in building the new airport, with some officials getting secret payments from builders." Källa: http://learningenglish.voanews.com
 

MATERIAL OCH METOD
Receptet och tillvägagångssättet är ännu konfidentiellt material och därmed sekretessbelgat. Det finns eventuellt en chans att det kommer att redovisas framöver om de kliniska prövningarna visat sig säkra. 
Många lager och många moment. Kul lördagsnöje :)
 
RESULTAT
 
DISKUSSION
OH MY GOD, som mina fyraåringar på förskolan skulle ha sagt, vilken mäktig tårta. Den räckte till fler än 16 personer. Det var svårt att ta en lagom stor bit eftersom den var så hög. Men god var den! Smakkombinationerna kan varmt rekommenderas även om jag nästa gång kommer att sträva efter mer fruktsmak. 
 
Varma hälsningar
Terese

Lågkalori

Kategori: Baking From Scratch

Alla kanske inte kan baka varje dag. Eller framför allt äta upp bakverken. Andra kanske inte vill bada i vassen i sommar.
Det här är till alla er som inte tycker att det lämpar sig att äta rostat bröd med marmelad till frukost. Eller brownie med grädde till mellanmål. Jag vill nu tipsa om ett mindre sockrigt alternativ (nyttigare vet i fasen, det har jag inga belägg för). Sedan två veckor tillbaka har jag ätit turkisk yoghurt med Önos lågkalori sylt till frukost. Toppat med kokos, linfrön och nötter. Det är så gott och helt klart ett bra alternativ till risifruttin och chokladpuddingen! För proteinnörden rekommenderar jag att byta ut yoghurten mot kvarg och/eller keso. Eller varför inte toppa ett par mandelmjölsplättar med sylten? Finns i smakerna hallon, jordgubb, lingon och som äpplemos. 
 
Enjoy!
 
Ps. Önos/Proccordia, ni kan skriva i kommentatorsfältet så meddelar jag mitt kontonummer. Där ni kan sätta in pengarna för marknadsföringen av era produkter. Ds
 

Enkelt bröd - enkelt att variera

Kategori: Baking From Scratch

Som alltid: SMULA JÄSTEN (25 gram) och tillsätt 37-GRADIG MJÖLK (5 deciliter - börja med lite). Klicka i RUMSTEMPURERAT SMÖR (25 gram) och HONUNG (2 matskedar). Sedan är det bara att börja KNÅDA IN VETEMJÖL SPECIAL (ca 13 deciliter). Tänk på att VETEMJÖL SPECIAL kräver att man arbetar med det för önskad effekt (fluffigt bröd). Jag gillar att knåda med händerna (i minst 10 minuter) men självklart går det utmärkt att köra degen i en assistent. JÄS i minst 30 minuter. BAKA UT. JÄS i minst 30 minuter. PENSLA med uppvispat ÄGG. Grädda i 200°C i ca 30 minuter.
 
Jag valde att krydda brödet med örtkrydda på burk och havssalt. Det är superenkelt att variera både utseende och smak, våga experimentera!
 
Väl mött,
 
Terese

Key Lime Pie

Kategori: Baking From Scratch

INLEDNING
Mamma och hennes kollegor har sedan en tid tillbaka turats om att ta med sig fredagsfika (orginellt, eller hur?). Eftersom det finns vissa brister i min mammas bakintresse har jag därför fått äran att fixa fikat till hennes ansvarsveckor. Efter en stunds överläggning med min bror, Johan, bestämde jag mig för att göra Key Lime Pie. Det kan tilläggas att Johan föreslog detta efter otaliga timmar framför Hells Kitchen, där det tydligen är väldigt poppis att tillaga denna traditionella efterrätt.  

Bakgrund

Källa: Wikipedia

Key Lime Pie är en amerikansk dessert som görs på limesaft, kondenesrad mjölk och äggulor på en digestivebotten. Den ursprungliga bahamanska versionen består av äggvitor och har ett maräng på ovansidan. Rätten namngavs efter de små keylime-frukter som finns naturligt i hela Florida Keys. Medan dess taggar gör dem mindre eftertraktansvärda, och deras tunna, gula skal mer lättförstörbara, är de surare och mer aromatiska än den vanliga persiska limen som säljs på andra ställen.

Pajen görs på kondenserad mjölk på burk, då färsk mjölk inte var vanligt i Florida Keys före moderna kylningsmetoder. Keylimesaften, till skillnad från andra limesafter, är blekgul. Fyllningen i pajen är gul likaså, till stor del på grund av äggulorna. 

När man blandar kondenserad mjölk och syrliga limesaften inträffar en reaktion som gör att fyllningen tjocknar utan att gräddning krävs. Många tidiga recept instruerade inte kocken att grädda pajen, beroende på den kemiska reaktionen som kallas syrning, för att skapa rätt konsistens. Idag gräddas ofta pajen av säkerhetsskäl på grund av de råa äggen en kort stund, vilket även får fyllningen att tjockna än mer.

1965 introducerade Bernie Papy, Jr., Floridas ombud, lagstiftning krävande 100 $ böter för alla som annonserar för keylime utan att den innehåller det. Motionen gick dock inte igenom. Sedan den 1 juli 2006 är pajen Floridas officiella paj.

METOD OCH MATERIAL

Krossa/mosa/smula sönder (använd förslagsvis en potatisstöt)

  • 15 st digestivekex 
Och blanda med:
  • 125 gram smält smör (riktigt smör ger en fastare botten och margarin en mer porös, välj efter tycke och smak)
Grädda pajskalet i 175°C i 8 minuter. Under tiden ber du din bror, eller någon annan som finns nära till hands, att pressa:
  • 1 dl limesaft (ca 4 st frukter)
Blanda saften med:
  • 5 st äggulor 
  • 400 gram kondenserad, sötad mjölk
Häll blandningen i pajskalet och grädda i ca 10 minuter, huvudsaken är att den stelnat på toppen så det går att spritsa på marängen.
Marängen kan göras på olika sätt men jag gillar den varmvispade varianten men det finns helt klart enklare lösningar. Varmvispad maräng blir liksom segare.
Steg 1:
Vispa (en vanlig handvisp går utmärkt att använda i första steget) över ett vatten bad tills smeten uppnått en temperatur på 60-65°C (använd en kökstermometer och tänk på att äggvitorna koagulerar och går till spillo vid högre temperaturer):
  • Äggvitorna (5 st)
  • 3,5 deciliter strösocker
Steg 2: Den varma smeten ska nu vispas med elvisp tills den är rumstempurerad. Detta kan ta lite tid men processen kan skyndas på om bunken placeras i ett kallvattenbad. Fyll därefter en spritspåse och spritsa på marängsmeten. Det är i detta skedet man som bagare är glad att man bad någon annan pressa limen eftersom man behöver kraften till spritsningen. Grädda pajen i 100°C i ca 30 minuter. Kyl sedan pajen i minst 1 timma, men den går även bra att spara ett par dagar i kylskåpet.
 
RESULTAT
Jag gjorde dubbel sats och fyllde tre engångsformar i aluminum. Enkel sats bör vara lagom för en vanlig form med löstagbar kant.
 
DISKUSSION
Pajen var sjukt god. Det var den verkligen. Den är relativt enkel att göra, bortsett från marängen. Ett alternativ är att göra en kallvispad maräng och bara bre på den och bränna av med en handsalamander för att uppnå de aningen brända topparna. Tänk då på att förlänga tiden i ugnen för själva pajen till 15 minuter, annars stelnar den inte helt. Jag kan varmt rekommendera den som en efterrätt, vissa kanske skulle föreslå att servera grädde eller glass till men det tycker jag är lite waste, den är god som den är. 
 

Chokladmoussetårta med kinapuffar

Kategori: Baking From Scratch

INLEDNING
Patrik hävdar att han aldrig fått tårta "på sängen".
BAKGRUND
Patrik fyller 26 år. Han önskade sig en chokladtårta. Självklart ställer man upp.
MATERIAL OCH METOD
En liten moussetårta blev det och till den behövdes:
  • 1 ägg
  • 100 gram mandelmassa
  • 1 tesked floursocker
Äggen vispades upp, mandelmassan revs och blandades i tillsammans med floursockret. In i ugnen i tja... 15 minuter uppskattningsvis. 
Till moussen vispades:
  • 2 deciliter grädde
Och hälften blandades med:
 
  • 100 gram smält blockchoklad 
  • 1 äggula
Därefter tillsattes resterande grädde och kinapuffar (rekommenderas dock inte, de blev bara sega. Jag hade hoppats på krispsensationer men de uteblev). Formen ställdes ut på balkongen över natten, temperaturen var ca -5°C, ett vanligt kylskåp kan med fördel användas trots högre temperatur.
 
Tidigare på dagen hade jag övat på att göra snygga rosor. Jag hade övat i grålera och resultatet var svårare att få till i marcipan, dessutom krävdes det små rosor till en liten tårta. 
 
RESULTAT:
DISKUSSION
Tårtan var uppskattad och enkel att göra. Till nästa gång tänker jag använda en annan form eftersom den nuvarande läcker, något som resulterar i brända klumpar i ugnen. Risken för att brandlarmet ska gå när man öppnar luckan är därför stor. Jag kommer inte heller använda kinapuffar för att åstadkomma krisp. Tips mottages tacksamt för andra krispvarianter som bibehåller sin spänst även över natt. 

Inför helgen och födelsedagen..

Kategori: Bold Talk

..har jag laddat upp med ca 400kg socker i 57 format. Mycket tårta och mycket blogginlägg är att vänta!

Välkommen till min bakblogg..

Kategori: Bold Talk

Jag vet, det känns lite cheesy med en bakblogg. Men jag känner att jag måste få utlopp för alla mina idéer och förhoppningsvis kan jag bli miljonär på alla reklamintäkter jag tänkte dra in. Jag ser framför mig hur jag testar Odense Marcipan och drar in en rejälhacka för att blogga om hur enkel den är att arbeta med. Jag är beredd att testa allt, typ, bara det är bra betalt. 
 
Jag hoppas jag kan leva upp till bloggens namn och bjuda er läsare på vågade och feta bakverk!
 
Your sincerely
 
Terese