boldbaking.blogg.se

Filkaka - en drop-in-klassiker

Kategori: Baking From Scratch

Idag på jobbet stod det återigen bakning på schemat. Föräldrarna var bjudna på drop-in hos våra fyraåringar och då duger det minsann inte med köpekakor. På min tid bakade vi filkaka när det var dags för drop-in. En långpannekaka med filmjölk och lingon. Jag ville föra den här här seden vidare och fick ett handskrivet recept av mamma, daterat 7/2-1996:
3 msk lingonsylt, 7,5 dl filmjölk, 7,5 dl strösocker, 10 dl vetemjöl, 150 g smält smör, 3 tsk kanel, 3 tsk nejlikor, 1 msk bikarbonat. Rör ihop allt. Grädda i 175 grader ca 30 min i smord långpanna eller på bakplåtspapper.

Alltså barnen hällde och måttade och det blev väl kanske inte exakt. På mitt initiativ reducerades sockermängden betydligt. Dessutom hade vi inget bikarbonat utan använde bakpulver.. Dålig idé vid så låga ugnstemperaturer visade det sig, kakan reste sig inte.. Alls... Till andra långpannan ökade vi till 200 grader och då blev det bättre. I andra omgågen användes också kardemumma istället nejlikor, vilka tog slut.

Note to self: höfta aldrig när du bakar. Använd det jäsningsmedel som står.

Slutsats: barn och föräldrar verkade nöjda. Det verkade även de kollegor som fick lov att smaka efter att de mocklats av lukten. Perfekta ingredienser för att baka på förskola, det mesta finns ju redan. Kardemummavarianten blev grym!

Drömtårta - Det ska börjas i tid

Kategori: Baking From Scratch

I förra årets säsong av Hela Sverige Bakar fick deltagarna i uppgift att baka drömtårta. Kunskaperna om vad detta är får slags bakverk var minst sagt bristfälliga, konstigt nog. Drömtårta är väl egentligen ingen tårta i den bemärkelsen men ack så gott.
 
Och som av en händelse blir jag tillfrågad på jobbet om jag kan baka några drömtårtor tillsammans med ett gäng ettochetthalvtåringar. Gärna! Som trogen Sju sorters kakor-användare måste jag säga att drömtårta borde ingå i allas bakreportortoar och varför inte börja i tid? Till en drömtårta vispas 3 ägg och 1,5 deciliter socker. Därefter blandas 0,75 deciliter potatismjöl, 2 matskedar kakao och 1 tesked bakpulver. Blandningen vänds ner i äggsmeten och alltihop breds ut på ett bakplåtspapper (efter att alla barn fått smaka och blivit minst sagt upprörda över den lilla mängd som erbjöds).
Kakan gräddas i fem minuter, 250°C (vi körde bara på undervärme eftersom det var en himla sprutt på ugnen). Under tiden blandas 100 gram rumstempurerat smör, 2 deciliter florsocker, 2 teskedar vaniljsocker och 1 äggula. Som alltid med en rulltårta vänds den gräddade kakan över på ett nytt, sockrat bakplåtspapper. Smörkrämen breds (efter att alla barn fått smaka och blivit minst sagt upprörda över den lilla mängd som erbjöds) ut på kakan som helst ska vara nygräddad men inte varm (då smörkrämen tenderar att smälta). Drömtårtan rullas och de fula ändarna kan skäras bort och ätas medan de är lite halvljumna, när barnen sover ;)! 

Wienerbrödspremiär

Kategori: Baking From Scratch

INLEDNING
Jag bestämde mig för att utmana mig själv och baka wienerbröd med vaniljkräm och hallonsylt. Det krävs, enligt receptet, att man har tungan rätt i mun och en sjuhelvetes massa smör! 
 
BAKGRUND
Källa: Wikipedia
Wienerbröd är ett bakverk som i grunden består av wienerdeg– en deg med inkavlat matfett som blir luftig och frasig vid bakning. Bakfettet läggs först i ett tjockt lager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i "tre treslag" vilket ger 27 fettlager (3*3*3=27). Det påminner om smördeg, som dock i motsats till wienerdegen inte innehåller någon jäst. Det är vanligt att lägga på vaniljkräm samt ringla glasyr över. Wienerbrödets vikt brukar ligga runt 25-75 gram och kcal per 100 gram är 512.

Förutom i Norden och på franska har bakverket inte ett namn som är relaterat till Wien. På engelska heter bakverket Danish pastry eller bara Danish och i norra Tyskland är namnet Kopenhagener. I övriga Tyskland heter den "Plunder". Värt att notera är att bakverket i Köpenhamn heter Wienerbrød, medan det i Wien heter Kopenhagener Gebäck.

Efter skandalen med Muhammedbilderna i Jyllands-Posten gick Iranska konditor-förbundet ut med uppmaningar till sina medlemmar att de Danish pastries som säljs i Iran skulle döpas om till Muhammeds rosor.

MATERIAL OCH METOD
Kyl alla ingredienser och kaveln som ska användas till wienerbröden, gärna i frysen (kanske inte mjölken då men mjölet och kavlen). 
 
Till vaniljkrämen behövs: 3,5 deciliter mjölk, en halv vaniljstång, 3 äggulor,1 deciliter socker, 1 deciliter maizena och 35 gram smör. Börja med att dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med socker och maizena fluffigt. Koka upp vaniljfröna tillsammans med mjölken. Häll vaniljmjölken över ägg- och sockersmeten under vispning. Värm sedan krämen tills den tjocknar, ta direkt av den från plattan och häll över i en bunke och blanda i smöret tills det smält. Låt sedan krämen svalna i kylen. 
 
Wienerbröd: smula 50 gram jäst och lös upp den i 2,5 deciliter KALL mjölk samt två ägg. Blanda därefter i en halv deciliter socker, 1 kryddmått salt, 25 gram smör i klickar och 600 gram vetemjöl. Arbeta degen i 5-10 minuter i en assisten eller för hand och kyl den sedan i ca 10 minuter i kylskåp. Kavla sedan ut degen men en kall kavel och lägg 475 gram smör i skivor på halva degen, vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna. Vänd degen ett kvarts varv, så den vikta kantan hamnar i nederkant och vik sedan tre gånger och kavla ut igen. Upprepa vikningen och kavlingen ca 3 gånger. Om degen blir för kladdig när smöret gör sig påmint, stoppa in den ihopvikt i kylen en stund och börja om att kavla på ett mjölat bakbord. Stoppa åtminstone in degen i kylen i en kvart innan den ska skäras. Kavla degen en sista gång till en ca 20*50 centimeter och skär i 1 centimeter breda (och 20 centimeter långa) remsor. Tvinna därefter remsorna och forma till åttor. Sätt ugnen på 225°C och låt wieneråttorna jäsa under en bakduk i 30 minuter och klicka därefter i vaniljkräm och sylt. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter (tills de är gyllenbruna). Låt winerbröden svalna på ett galler och ringla över glasyr (2 deciliter florsocker och lite vatten). 
 
 
RESULTAT
 
 
DISKUSSION
En rekommendation är att, innan du börjar baka, se till att du har ca 25 grannar/vänner/familjemedlemmar som kan tänka sig att glufsa i sig ett wienerbröd. De är inga bakverk man fryser in och sparar, de ska vara färska när de förtärs. En annan rekommendation är att lägga in degen i kylen och mjöla om bakbordet efter nästan varje vik-och-kavling för att minimera kladdet.
Patrik tyckte väldigt mycket om wienerbröden och har ätit några i stället för middag men tyckte också att det borde varit sylt och vaniljkräm i bägge "hålen", alltså blandat. Jag är beredd att hålla med honom, att man lika gärna kan kötta på och ta i från tårna när man ändå ska sätta i sig några tusen kalorier. Ett alternativ är att grädda wienerbröden utan vaniljkräm och lägga på den kall tillsammans med färska/frysta bär. Men så här i hepatittider är frysta bär inget att rekommendera och jordgubbarna minst sagt smaklösa så satsa på dubbelt upp i båda hålen (öhhh..). Alla andra (föräldrar, grannar och grannars kompisar) som smakat på wienerbröden sa också att de var goda. Jag får helt enkelt lita på det. 
Slutsats: wienerbröd är inte jätteenkelt att baka och kräver en del tid och 500 kilo tålamod (och 500 gram smör). Men det är värt mödan. Wienerbröd är liksom med på bakningens bucket list och man ska liksom ha testat på det även om de inte kommer bli några paradbakverk. 

Österlenknäcke

Kategori: Baking From Scratch

Jag fick smaka på ett kanongott knäcke hemma hos Cissi förra veckan. Här är hennes recept:
  • 2 deciliter fullkornsdinkel
  • 1 deciliter sesamfrön
  • 1 deciliter solroskärnor
  • 0,5 deciliter linfrön
  • 0,5 tesked salt
  • 0,5 deciliter Gunnarhögs rapsolja
  • 2 deciliter kokande vatten
Blanda alla ingredienser och lägg degen (den ska vara kladdig) på ett bakplåtspapper. Täck hela plåten och degen med plastfolie och kavla tunt. Sporra rutor och strö över havssalt. Grädda i en timma, 150°C. 
 
 
Jag hade inget dinkelmjöl hemma och bestämde mig för att testa göra en LCHF-variant. Därför bytte jag ut dinkelmjölet mot mandelmjöl, som jag ändå hade hemma. Dessutom tillsatte jag 0,5 matsked fiberhusk (mest för att alla som gör sånna här saker och är bra på LCHF använder det). Cissis variant var bättre men med mandelmjöl blev det helt klart ett godkänt kolhydratsnålt alternativ. Riktigt gott med lite bregott och en skiva västerbotten!

Bränt bröd och sunkiga baguetter

Kategori: Bold Talk

Hej! 
Denna helgen har verkligen inte gått i bakningens tecken. Jag har varit i Linköping på kravall. Det är, så här i efter hand, precis lika illa som det låter. I alla fall om man ser till hur folk mådde igår. Det närmaste bakning jag kom var då mina kära patetvänner hällde öl på bastuagregatet, upprepade gånger, så att det luktade bränt bröd. Någon hävdade att det skulle lukta nybakat bröd men nej, mer som om man rostat samma brödskiva fyra gånger på raken. Söndagen bjöd mig på en mjuk baguette med räkröra utan räkor, en ordentlig förkylning och feber. Alltså ingen bakning då heller. Om jag piggnar till efter febersviterna kanske det blir något smaskigt senare i veckan!
 
 

Superspröda ananas- och kokoskakor

Kategori: Baking From Scratch

Ananas är ju så gott men jag brukar inte använda det särskilt ofta när jag bakar. Men det ska det blir ändring på. 
 
Börja med att göra en egen ananassylt. Du behöver: en burk ananaskross (HÄLL FÖR GUDS  SKULL INTE BORT JUICEN), 300 gram syltsocker och en lime (zest och saft). Rör ihop allt i en kastrull och värm på under omrörning. Koka sedan sylten i cirka 3 minuter, ta bort eventuellt skum och häll upp i en trevlig glasburk. Enkelt, eller hur?!
 
Sväng sedan ihop en kakdeg med 2,5 deciliter kokos, 100 gram smör, 0,75 deciliter socker och 2 deciliter potatismjöl. Blanda allt och ställ i kylen, gärna över natt, så blir degen lättare att arbeta med. Men i ärlighetens namn struntade jag i detta, jag bakade direkt. Det fungerade men blev lite kladdigt. Gör ca 30 bollar av degen och tryck en liten grop i varje boll. Klicka i lite ananassylt i varje grop och grädda i 225°C i 8-10 minuter. 
 
Med potatismjölet blir kakorna superspröda och dessutom glutenfria! 

Äggstra ägg

Kategori: Bold Talk

I förra inlägget meddelade jag att vår familj körde en spansk påsk. Men det finns en tradition vi inte tummar på - äggtoddy. Å i vanlig ordning är det pappa som svänger ihop denna enkla fördrink. Har du ägg över så här efter påsk kan jag varmt rekommendera att nyttja dem till en god toddy. Du behöver (per person): 2 äggulor och knappt två matskedar socker, lite kanel och evetuellt en skvätt konjak. Vispa ägg och socker, tills det blir FLUFFIGT (får ge lite cred till pappa som vispade till hela familjen, för hand). Krydda med kanel och skvätt i lite konjak.

Vi hörs!