INLEDNING
Jag bestämde mig för att utmana mig själv och baka wienerbröd med vaniljkräm och hallonsylt. Det krävs, enligt receptet, att man har tungan rätt i mun och en
sjuhelvetes massa smör!
BAKGRUND
Källa: Wikipedia
Wienerbröd är ett bakverk som i grunden består av wienerdeg– en deg med inkavlat matfett som blir luftig och frasig vid bakning. Bakfettet läggs först i ett tjockt lager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i "tre treslag" vilket ger 27 fettlager (3*3*3=27). Det påminner om smördeg, som dock i motsats till wienerdegen inte innehåller någon jäst. Det är vanligt att lägga på vaniljkräm samt ringla glasyr över. Wienerbrödets vikt brukar ligga runt 25-75 gram och kcal per 100 gram är 512.
Förutom i Norden och på franska har bakverket inte ett namn som är relaterat till Wien. På engelska heter bakverket Danish pastry eller bara Danish och i norra Tyskland är namnet Kopenhagener. I övriga Tyskland heter den "Plunder". Värt att notera är att bakverket i Köpenhamn heter Wienerbrød, medan det i Wien heter Kopenhagener Gebäck.
Efter skandalen med Muhammedbilderna i Jyllands-Posten gick Iranska konditor-förbundet ut med uppmaningar till sina medlemmar att de Danish pastries som säljs i Iran skulle döpas om till Muhammeds rosor.
MATERIAL OCH METOD
Kyl alla ingredienser och kaveln som ska användas till wienerbröden, gärna i frysen (kanske inte mjölken då men mjölet och kavlen).
Till vaniljkrämen behövs: 3,5 deciliter mjölk, en halv vaniljstång, 3 äggulor,1 deciliter socker, 1 deciliter maizena och 35 gram smör. Börja med att dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med socker och maizena fluffigt. Koka upp vaniljfröna tillsammans med mjölken. Häll vaniljmjölken över ägg- och sockersmeten under vispning. Värm sedan krämen tills den tjocknar, ta direkt av den från plattan och häll över i en bunke och blanda i smöret tills det smält. Låt sedan krämen svalna i kylen.
Wienerbröd: smula 50 gram jäst och lös upp den i 2,5 deciliter KALL mjölk samt två ägg. Blanda därefter i en halv deciliter socker, 1 kryddmått salt, 25 gram smör i klickar och 600 gram vetemjöl. Arbeta degen i 5-10 minuter i en assisten eller för hand och kyl den sedan i ca 10 minuter i kylskåp. Kavla sedan ut degen men en kall kavel och lägg 475 gram smör i skivor på halva degen, vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna. Vänd degen ett kvarts varv, så den vikta kantan hamnar i nederkant och vik sedan tre gånger och kavla ut igen. Upprepa vikningen och kavlingen ca 3 gånger. Om degen blir för kladdig när smöret gör sig påmint, stoppa in den ihopvikt i kylen en stund och börja om att kavla på ett mjölat bakbord. Stoppa åtminstone in degen i kylen i en kvart innan den ska skäras. Kavla degen en sista gång till en ca 20*50 centimeter och skär i 1 centimeter breda (och 20 centimeter långa) remsor. Tvinna därefter remsorna och forma till åttor. Sätt ugnen på 225°C och låt wieneråttorna jäsa under en bakduk i 30 minuter och klicka därefter i vaniljkräm och sylt. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter (tills de är gyllenbruna). Låt winerbröden svalna på ett galler och ringla över glasyr (2 deciliter florsocker och lite vatten).
RESULTAT
DISKUSSION
En rekommendation är att, innan du börjar baka, se till att du har ca 25 grannar/vänner/familjemedlemmar som kan tänka sig att glufsa i sig ett wienerbröd. De är inga bakverk man fryser in och sparar, de ska vara färska när de förtärs. En annan rekommendation är att lägga in degen i kylen och mjöla om bakbordet efter nästan varje vik-och-kavling för att minimera kladdet.
Patrik tyckte väldigt mycket om wienerbröden och har ätit några i stället för middag men tyckte också att det borde varit sylt och vaniljkräm i bägge "hålen", alltså blandat. Jag är beredd att hålla med honom, att man lika gärna kan kötta på och ta i från tårna när man ändå ska sätta i sig några tusen kalorier. Ett alternativ är att grädda wienerbröden utan vaniljkräm och lägga på den kall tillsammans med färska/frysta bär. Men så här i hepatittider är frysta bär inget att rekommendera och jordgubbarna minst sagt smaklösa så satsa på dubbelt upp i båda hålen (öhhh..). Alla andra (föräldrar, grannar och grannars kompisar) som smakat på wienerbröden sa också att de var goda. Jag får helt enkelt lita på det.
Slutsats: wienerbröd är inte jätteenkelt att baka och kräver en del tid och 500 kilo tålamod (och 500 gram smör). Men det är värt mödan. Wienerbröd är liksom med på bakningens bucket list och man ska liksom ha testat på det även om de inte kommer bli några paradbakverk.